Buda på nätet

På den här sidan kommer du hitta information om olika typer av nätauktioner samt de lagar och regler som gäller. .

Dina rättigheter vid nätauktion

2014-08-25 16:20:38

Nätauktioner, i alla dess former, ökar i popularitet och det är mer variation i de objekt som säljs. Om man köper något som kanske är i en högre prisklass kanske man börjar fundera på sina rättigheter som konsument.

Det första man skall kolla är ju om man handlar från en privatperson eller ett företag. På sidor som mest förmedlar kommunikationen och försäljningen, som t.ex. Tradera så sker ju själva köpet av den som säljer och inte Tradera. Där kan det vara både privatpersoner och företag som säljer. Rättigheterna kan alltså skilja mellan de olika säljarna.

Handla av företag

Handlar man från svenska företag gäller Konsumentköplagen och samma regler som annan e-handel. Du kan alltså reklamera en felaktig vara. Enligt konsumentverket räknas det som fel på varan om den är i sämre skick än vad man kan förvänta utifrån utropspriset. Det bud du lagt spelar alltså ingen roll i det utan det pris som auktionsföretaget satt som startpris som skall matcha skicket på produkten.

Handla av privatpersoner

Handlar man från svenska privatpersoner gäller ju inte samma rättigheter, men Köplagen reglerar ju köp mellan privatpersoner. Här kan man ju vara lite försiktigt gällande betalningen. I teorin skall man ju undvika förskottsbetalning, men i praktiken är det det som gäller vid de flesta privatpersons-försäljningar i Sverige. Det finns vissa betalningssystem som agerar som mellanhand där du som köpare betalar in pengarna, men de betalas inte ut till säljaren förrän du godkänt varan.

Internationell handel

Handlar man från utländska företag/privatpersoner kan man inte räkna med samma skydd och behöver kanske vara lite mer noggrann. Stora internationella nätauktioner, som t.ex. Ebay tar ofta stort ansvar för sina auktioner och erbjuder bra skydd, eftersom de vet att deras verksamhet är beroende av att folk känner sig trygga att använda deras tjänst, men man får kanske läsa på lite extra innan man handlar. Även om man har rättigheter kan det vara mer besvärligt att hantera tvister.